-   M a l a   L a s i c a   -

( Lat. Mustela nivalis )


 

Klasifikacija

             
CARSTVO KOLJENO RAZRED RED PORODICA ROD VRSTA
Životinje Svitkovci Sisavci Mesožderi Kune Lasice Mala Lasica
(Lat. Animalia) (Lat. Chordata) (Lat. Mammalia) (Lat. Carnivora) (Lat. Mustelidae) (Lat. Mustela) (Lat. M. nivalis)

 

Ostali nazivi: ponekada se naziva samo "lasica" ; Mali Zerdav

Engleski naziv: Least Weasel

 

Zemljopisna rasprostranjenost:

  • Sjeverna amerika - SAD ; Aljaska ; Kanada

  • Europa - Hrvatska, BiH, Slovenija, SiCG, Njemačka, Austija, Italija, Rusija

  • Afrika - sjeverni dio

  • Azija - Rusija, Japan

  • Novi Zeland - određena populacija je naseljena

 
 

 

Opis:

Mala Lasica je, kako joj i ime govori, zbilja mali sisavac. Tijelo joj je izduženo i vitko, a noge kratke. Dugačak vrat nosi plosnatu, malu, glavu. Ima crne, velike i lako uočljive, oči, dok su joj uši zaobljene. Ima pet prstiju koji nose oštre, vrlo učinkovite, kandže. Rep joj je dugačak 3 - 5 centimetara.

Krzno je crveno - smeđe boje. Ispod vrata i donjom stranom tijela je bijele boje (moguće su smeđe mrlje). U sjevernih jedinki zimsko krzno postane potpuno bijelo, dok u južnih ostaje smeđkaste boje. Ljetna dlaka je dugačka oko 1 centimetar, a zimska oko 1,5 centimetara.

Težina dosta varira u zavisnosti od područja u kojemu živi. Najmanje su Sjevernoameričke jedinke, dok Male Lasice iz sjeverne Afrike imaju najveću masu.

Stanište:

Mala Lasica može ugodno živjeti u različitim staništima. Nalazimo je u tundri, stepi, otvorenim šumama, livadama, prerijama, proplancima, obrađenom zemljištu i polupustinjama. Izbjegava guste šume, pustinje i potpuno otvorena područja.

Obično živi u svojevrsnom gnjezdu, kojeg ili iskopa u zemlji ili joj posluži kakvo šuplje deblo. Povremeno mjenja nastambu, a često zauzima nastambe svoga plijena.

Kod nas je rasprostranjena po cijeloj Hrvatskoj. Naša je autohtona životinja. Živi obično po poljima. Zakonom o lovu može je se loviti, ali je zaštičena lovostajom.

Ponašanje:

Aktivna je pretežito danju, no ponekada i noću. To su vrlo živahne i aktivne životinje. Osobito su poznate po neustrašivosti i hrabrosti. Poznato je da se žestoko suprostavljaju svakome napadaču, neovisno o njegovoj veličini. Zabilježeni su slučajevi da su Male Lasice napale i konje, pa bi ih tako snažno ugrizle da ih je vrlo teško odvojiti. Spremno će napasti i čovjeka i u stanju je zadati vrlo bolne ugrize i rane.

Ponegdje ih drže kao kućne ljubimce, iako ih se ne može u potpunosti pripitomiti. Izvrsno posluže u lovu na glodavce umjesto mačke. Vrlo su neizvjesne naravi, pa se ponekada desi da neočekivano napadnu i ugizu vlasnika.

Mužjak i ženka žive odvojeno, a izvan sezone parenja predstavljaju konkurenciju jedno drugome. Mužjaci zauzimaju znatno veće teritorije, koji se mogu preklapati sa teritorijima nekoliko ženki.

Prehrana:

Hrane se pretežno miševima, voluharicama, krticama i manjim pticama i ptičjim jajima. Love i štakore, žabe, guštere, ribe i rakove. Bez ustručavanja će napasti zmije, pa i otrovne, iako nije imuna na zmijski otrov. U Europi je zabilježeno da lovi riđovke, ponekada sa kobnim posljedicama. Može savladati i zeca ili leminga. Mužjaci love veći plijen i znatno su sposobniji lovci.

Velike štete može napraviti i na domaćim životinjama, osobito peradi i kunićima. Za Malu Lasicu sa pravom možemo reći da je krvoločna.

Male Lasice obično promatraju kretanje plijena prije napada, a kada napadnu zadaju snažan ugriz u vrat, koji se uglavnom pokaže kobnim za lovinu.

Male Lasice znaju spremati hranu u podzemna skloništa u kojima gomilaju zalihe.

 

 
 

OPASNOSTI

Prirodni neprijatelji

zbog iznimne brzine, spretnosti i agresivnosti ima malo prirodnih neprijatelja - osobiti opasan joj je jastreb - sa lunjama i vranama se ravnopravno bori

 

Odnos sa čovjekom

može se pokazati korisnom za poljoprivrednike jer se hrani brojnim vrstama glodavca - ponegdje je drže kao kućnog ljubimca - krzno joj je dobre kvalitete, ali kako je minijaturne veličine nije baš isplativa za lov

 

Bolesti

-

 

Ostalo
  • -

 

Podvrste:

Sjevernoameričku populaciju ponekada izdvajaju kao posebnu vrstu, pa je klasificiraju kao Lat. Mustela rixosa. Ovdje slijedimo najraširenije mišljenje da se radi o jednoj vrsti, Maloj Lasici.

  • -

Evolucija:

-

 
 

 

 

- Zanimljivi brojevi :

 
 MJERE: MUŽJAK
 Težina 50 - 130 g
 Dužina 17 - 24 cm
 Visina do 7 cm

 
 MJERE: ŽENKA
 Težina 30 - 70 g
 Dužina 15 - 22 cm
 Visina do 7 cm

* dužina s repom

 

POPULACIJA I STATUS:

- neugrožena

 

ZANIMLJIVOSTI

   
Starost  7 - 8 godina
   
Brzina  -
   
Leglo  4 - 7 mladih

 

Preporučeni preglednik Microsoft Internet Explorer 5.0 ili noviji!

Preporučena rezolucija 1024 x 768 (32 bitna boja)!